top of page

שאלות ותשובות

אני מזמין אתכם 

ליצור איתי קשר

 כאן 

 

מתי לפנות לטיפול?

 

רבים מתלבטים בשאלה האם המצוקה שהם מרגישים מצדיקה פנייה לקבלת טיפול נפשי מקצועי. זוהי התלבטות ראויה בהחלט. אנשים פונים לטיפול נפשי בגלל סיבות שונות, לעיתים בגלל משברים שהם עוברים במהלך חייהם כמו אובדן עבודה, פרידה בזוגיות, גירושין, תאונה, מחלה או מוות של אדם קרוב. ישנם מקרים שבהם אדם פונה לטיפול בעקבות תחושת דכאון, חרדה מסיימת או אי מציאת בן או בת זוג מתאימים. קושי בשמירה על מערכות יחסים זוגית, משברים אחרים נובעים משינויים טבעיים כמו התאהבות, משבר גיל ההתבגרות וגיל המעבר, גיוס לצבא, היציאה לגמלאות או מעבר דירה. פעמים רבות פונים לטיפול ללא נושא מוגדר אלא עקב תחושה כללית שמשהו בחיינו לא בסדר, "לא עובד", או "תקוע".

לסיכום, כאשר ישנו משבר אישי או בין אישי שאנו לא מצליחים להתגבר עליו בעצמנו, והוא משפיע עלינו, ולא מרפה, זה הזמן

לפנות לטיפול נפשי מקצועי.

מהי פסיכותרפיה?

 

פסיכותרפיה היא מילה שמקורה בלטינית, המורכבת משני חלקים: "פסיכו" (נפש) ו "תרפיה" (טיפול). תרגום המונח לעברית הוא: טיפול נפשי או טיפול פסיכולוגי. פסיכותרפיה, היא שם כללי למגוון שיטות טיפוליות, שמטרתן לטפל במשברים, להקל על מצוקה נפשית ולהשיג שינוי משמעותי באיכות חייו של האדם. היא גם בדיקה של דפוסים חוזרים ונשנים ודרכי התמודדות למול אירועי חיים.

טיפול פסיכותרפי מתבסס על שיחות, בהן מעלה המטופל את הנושאים המעסיקים אותו, זה יכול להיות כל דבר: זיכרונות, רגשות, חלומות ועוד. המטפל מלווה את המטופל, מסייע למטופל להסתכל פנימה ולחקור את העולם הפנימי שלו.

במהלך הטיפול נוצר קשר רגשי בין המטפל למטופל, קשר זה מסייע להשיג את מטרות הטיפול אשר מוגדרות באופן שונה בין מטופלים שונים.

 

אני חושש שאחרי שאפנה לטיפול אשתנה ואהיה אדם אחר

 

זהו חשש מוכר ומובן בקרב פונים לטיפול נפשי, לפעמים ישנו חשש גם מגילוי דברים שלא רוצים לדעת. נכון, המפגש עם עולם הרגשות הפנימי הוא מאיים כמו להיכנס למים עמוקים, אך כשלומדים לשחות, ועושים זאת יחד עם המטפל, בליווי צמוד, מגלים עולם מרתק ומופלא והפחד מתפוגג לו. השינוי המתרחש בטיפול הוא בעיקר הפחתת המצוקה ופיתוח כלים להתמודדות טובה יותר עם החיים. כמן כן, השינויים נעשים באופן הדרגתי ובצורה מבוקרת המאפשרת בחירה חופשית של המטופל לכל שינוי אפשרי. 

איך מתחיל טיפול?

 

השילוב של החשש משיתוף אדם שפוגשים לראשונה בבעיות שלנו יחד עם הספקות שעולים לגבי הצלחת הטיפול הנפשי, מקשים על ההחלטה להגיע למפגש הראשוני. חששות אלו הם נורמטיביים ולגיטימיים לחלוטין. אך חציית מחסום זה בעצמה תורמת להצלחת הטיפול.

במפגש הראשוני נערכת הכרות הדדית ביני לבינך, (המטופל/ת) תוך התמקדות בבעיה, בקושי, בשאלה או בהתלבטות שאיתה הגעת.

אורכה של כל פגישה הינו 50 דקות. מפגש ראשוני אינו מחייב את המשכו של התהליך הטיפולי.

מה ההבדל בין פסיכותרפיסט לחבר או חברה טובה?

 

ההבדל הוא משמעותי, אפילו ניתן לומר שההשוואה הזו היא בעייתית מאחר ומדובר בשני דברים השונים בתכלית. מטפל וחבר מספקים מטרות שונות לחלוטין. השיחה עם איש מקצוע שונה, היא אינה מיועדת רק לספר את הסיפור.

הפסיכותרפיסט בהכשרתו (לומד כ 9 שנים לפחות, לא כולל התמחות, התנסות והדרכה שאורכים בממוצע כ 5 שנים) יגיב לרוב בצורה אחרת לגמרי מתגובתו של חבר. תגובות אלה מסייעות למטופל להבין את הדברים שעוברים עליו לעומקם ומסייעים לו בשינוי המיוחל.

שנית סוג הקשר בין מטפל ומטופל ובין חברים הוא שונה. קשר בין חברים הוא הדדי, ולשני הצדדים יש ביטוי. לעומת זאת, המטפל מקדיש את כולו להקשבה למטופל ואינו מכניס את ענייניו האישיים ובכך מאפשר למטופל להיות גלוי לחלוטין ללא חשש מהאינטרסים של המטפל.

ישנם הבדלים נוספים, כמו למשל שבין חברים יש לעיתים מריבות או אי הסכמות שעלולים להעכיר את הקשר, הזמינות של החברים היא שונה מזמינותו של המטפל ועוד.

ישנה חשיבות רבה לשיחות ומפגשים עם חברים קרובים אולם מפגשים אלו לא יכולים להחליף מפגש עם מטפל. 

כמה זמן  נמשך טיפול נפשי?

 

שאלה זו מוצדקת כי יש לדעת להיערך מבחינה כלכלית ונפשית לתהליך הטיפולי. אך התשובה היא אינה חד משמעית.

ניתן להמשיל זאת ביציאה למסע, יש אנשים שיגיעו ליעדם בזמן קצר ללא עצירות להתפעל מהנוף, ללא תקלות בדרך וללא פקקים. אך יהיו כאלו שיצטרכו לעצור, להבין ולחקור את המסע, הם יתפעלו מהנוף, יתקנו תקלות ויעמדו בפקקים.

זמן הטיפול תלוי בכמה נתונים כשהחשוב שבהם הוא סוג הבעיה. ככל שהבעיה ממוקדת יותר פתרונה יהיה קצר יותר. 

 מהו ההבדל בין טיפול נפשי לאימון אישי?

 

חשוב לי לומר שאני בעד כל דבר שאכן מקדם ועוזר. אם זה אמון אישי, שיחה טובה עם חברה, טיפול רפלקסולוגי או נופש בשביל הנפש.

טיפול פסיכותרפי מתייחס למערכת שלמה בנפשו של המטופל, הוא מתייחס לאירועים משפיעים מן העבר ומן ההווה, קשת הרגשות הרחבה של המטופל ודפוסי החשיבה וההתנהגות שתוקעים או מקדמים את המטופל.

אימון לעומת זאת, מתמקד בהווה בלבד ומציב יעד ספציפי מאוד וממוקד לשינוי כולל מדדים שונים להשגת היעד ולהצלחה.

בטיפול, המדד העיקרי הוא השינוי במצבו הרגשי של המטופל, שמגדיר גם מהם השינויים שהוא רוצה להשיג ומכתיב בעצמו את הקצב המתאים לו.

בטיפול אישי, מטפלים במגוון בעיות ומצבים נפשיים כמו חרדה, דיכאון, דימוי עצמי, פוסט טראומה ועוד. אימון לא מטפל בעיות מהסוג הזה.

טיפול טוב משתמש בתובנות שמתקבלות במהלך השיחות, על מנת לשנות מצבים ותחושות של המטופל בהווה שלו, בעולם המציאותי או בעולם הרגשי. 

bottom of page