top of page

דיכאון אחרי לידה - 

בואי נדבר על זה!!!

אלון חקאק, פסיכותרפיסט

דיכאון אחרי לידה - כתבתו של אלון שרביט מתוך "יומן", ערוץ 1

מה ההבדל בין דכדוך לדיכאון אחרי לידה, מהם התסמינים לדיכאון אחרי לידה, מה הגורמים לדיכאון אחרי לידה, איך ניתן למנוע דיכאון אחרי לידה וכיצד ניתן לטפל בדיכאון אחרי לידה.

אני זוכר את הרגע שבו לאשתי החלו הצירים, איזו התרגשות, איזו שמחה, איזה מתח. אם לחזור אחורה, כל ההכנות משלב הגילוי ועד הלידה עצמה היו כל כך מרגשות ושמחות... בשבילי.

לצד זה, לאשתי, שעם כל ההתרגשות, השמחה, המתח והלחץ היו גם כאבים, בחילות, הקאות, מצבי רוח, קושי להירדם פחדים שיקרה משהו לעובר, פחד מהלידה עצמה וכו'. אני חושב שהפער הזה בין איך שאני חוויתי את ההריון והלידה לבין החוויה של אשתי, הוא הבסיס לדיכאון אחרי לידה.

הפער הזה בין כיצד החברה רואה את הלידה באופן כל כך חד משמעי וללא המורכבות שבה, לבין המורכבות של להיות אמא, ואמא חדשה בפרט.

 

הנה נכנס לביתנו יצור חדש, שכל כולו תלוי באמו (ובאביו). אבל רגע, מה עושים עם זה, איך מאכילים אותו, כמה פעמים, הוא יונק, לא רוצה לינוק, מטרנה, סימילאק. בכלל איך מקלחים יצור כל כך קטן. שלא יטבע, שלא יכאב לו, קר לו, חם לו. לא רוצה לישון, מתעורר כל רגע. כמה יציאות צריכות להיות ביום, חיתולים, ועוד...

והאשמה, האשמה הכל כך גדולה שאני צריכה לעזוב אותו אחרי 3 חודשים ולחזור לעבודה. בנוסף גם כל דימוי הגוף השתנה, והמחשבה המהדהדת - "אין יותר תירוצים אני כבר לא בהריון".

כל אלו רק מתחילים להראות את המורכבות שבדבר. (ולא התחלתי אפילו לדבר  על ההיבטים הפסיכולגיים שיש בהפיכה לאם, מלהיות הבת של, להפוך לאמא של).

 

סביב הלידה יש כל כך הרבה מיתוסים והסתרה כך שבין מה שציפיתי לבין המציאות עצמה היה מקרי בהחלט. זהו הגורם העיקרי לדיכאון אחרי לידה.

 

קושי נוסף קיים בכך שאי אפשר לספר לאף אחד על התחושות והרגשות (הלא שמחות וחיוביות). ומשם כל הכעסים, הפחדים, השנאה, העייפות והכאב מופנים פנימה לאמא. ורגשות האשמה, מכים ללא הרף על כך.

 

חשוב לדעת, דיכאון אחרי לידה היא בעיה בריאותית ואת לא אשמה בכך!!!!

 

אז קצת סטטיסטיקות, 80 אחוז מהיולדות יחוו דכדוך אחרי לידה,   10% עד 15% מהנשים יסבלו מדיכאון אחרי לידה, כלומר, כ 1 מתוך 8 נשים יסבלו מכך, זה המון!!!  אם היולדות צעירות מאוד, אף זה מגיע ל-30 אחוז.  אחת מתוך אלף נשים יסבלו ממצב פסיכוטי אחרי לידה. אני לא מת על סטטיסטיקות, אך הן חשובות, זה מעיד על כמה דיכאון אחרי לידה נפוץ ואף אחד לא מדבר על זה. לרוב בגלל זה, האמהות החדשות לא מאובחנות נכון.

 

מה ההבדל בין דכדוך אחרי לידה ובין דיכאון אחרי לידה?

דכדוך מופיע אצל  50 – 70 אחוז מהנשים במהלך השבועיים הראשונים אחרי לידה. הדכדוך מתבטא במצב רוח ירוד, חוסר מנוחה , רגישות יתר, בלבול, דאגנות יתר, כעס כלפי הסובבים, ירידה בתאבון ונדודי שינה. ליעיתים גם בכי עם או בלי סיבה.

התסמינים יגיעו לשיא בימים השלישי  עד החמישי אחרי לידה ומשם זה ידעך עד שיעבור לאחר כשבוע. הדכדוך מופיע בעיקר בגלל שינויים הורמונליים אך גם בגלל הפער בין הציפיות למציאות.

הכי חשוב לדעת שדכדוך עובר לבד לאחר כשבועיים.

 

מתי הדכדוך הופך לדיכאון אחרי לידה?

כשהדכדוך לא עובר אחרי שבועיים. שהמצב לא משתפר ואף מחמיר. לרוב דיכאון אחרי לידה נמשך כמה חודשים וללא טיפול אף יכול להגיע לשנה ויותר.

 תסמיני דיכאון אחרי לידה (לפי ה DSM):

  • אובדן עניין בפעילויות שקודם לכן היו מהנות.

  • עייפות מתמשכת.

  • מועקה ממושכת ותחושת עצבות.

  • רגשות אשם, תחושת כישלון או חוסר ערך.

  • פסימיות לגבי המציאות. 

  • מחשבות חוזרות על מוות או על התאבדות.

  • הפרעות בשינה ובאכילה.

  • פעילות יתר או האטה בתפקוד היומיומי.

  • הקדשת תשומת לב מרובה מידי או פחותה מידי לתינוק.

  • פחד להיות לבד התינוק .

  • בכי חוזר, גם על דברים שוליים.

 

אם חמישה מתוך  הסימנים מופיעים אצלך ישנה אפשרות שמדובר בדיכאון אחרי לידה.

 

אצל כל אחת הדיכאון יופיע מעט אחרת ובעוצמות שונות, חלק לא נהנות מהטיפול בתינוק ואף סובלות מכך, חלק לא מרגישות חיבור לתינוק, חלק לא ירגישו אהבה אליו. במקרים מסוימים האם לא תצליח לקום מהמיטה ולתפקד.

 

מהם הגורמים לדיכאון אחרי לידה?

  • הפער בין הפנטזיה למציאות. המון פעמים אימהות מדמיינות שאחרי הלידה הכל יסתדר, יהיה שמח, קל, ויהיה אור בבית.   ללא שום התמודדות עם  מציאות שיכולה להיות קשה.

  • תשומת הלב שהיתה ממוקדת באישה לפני הלידה, עכשיו עוברת לתינוק. האם מרגישה פעמים רבות שלאף אחד לא אכפת  ממנה אלא רק מהתינוק.

  • תינוק חדש משנה את אורח החיים, כמו שינה לא סדירה אשר ללא ספק משפיעה על ההתמודדות עם מטלות יום יומיות.

  • במהלך ההיריון ולאחר הלידה האישה עוברת שינויים גופניים - הורמונליים שמשפיעים על מצב הרוח.

  • הרצון להיות אמא מושלמת מביא לחוסר סיפוק עצמי מכיוון שזה לעולם לא יכול לקרות.

  • פעמים רבות הסיבות לדיכאון אחרי לידה אינן ידועות. ולכל אישה יש את הנסיבות הייחודיות שלה. לכן שוב אחזור ואומר:   דיכאון אחרי לידה היא בעיה בריאותית האם לא אשמה בכך!!!!

 

כיצד ניתן למנוע דיכאון אחרי לידה?

מודעות אמיתית על היום שאחרי (הלידה): שני בני הזוג צריכים להתכונן ליום שאחרי, לעשות שיעורי בית, לקרוא, לשאול, לדעת כמה שיותר על כך. ככל שתדעו יותר מידת הפער בין המציאות לפנטזיה תפחת וכך גם ההפתעה.

תמיכה, תמיכה ותמיכה: מחקרים רבים מראים שככל שיש מקומות תמיכה רבים יותר הסיכוי לדיכאון אחרי לידה קטן משמעותית. להיעזר בבן או בת הזוג, לרוב הם ירצו לקחת חלק בזה. לא להתבייש לפנות להורים לעזרה במטלות, לפנות לחברות ולהתייעץ. 

קבוצות תמיכה: למצוא נשים במצב דומה (לאחר לידה) שיכולות להזדהות ביתר קלות עם החוויה הלא פשוטה.

לא להישאר בזה לבד!: לספר על התחושות הקשות, הפחדים, הכאבים, רגשות האשמה, להוציא הכל החוצה. לא להשאיר בפנים.

 

כיצד ניתן לטפל בדיכאון אחרי לידה?

כאמור, דכדוך אחרי לידה אינו מצריך טיפול. הדכדוך יעבור לבד לאחר כשבועיים.

לעומת זאת, דיכאון אחרי ללידה ללא ספק מצריך טיפול פסיכולוגי שיאפשר עיבוד של תכנים מודעים ולא מודעים הייחודיים לאם.

בנוסף, הפסיכותרפיסט יכול  לכוון גם את הסביבה של האם למקור תמיכה ועזרה בתקופת משבר זו.

חשוב לציין שזוהי תקופה קריטית גם לתינוק והורים לא מתפקדים כמובן משפיעה גם על התינוק. לכן אין להקל ראש בכך.

עוד על דיכאון לחץ כאן

עוד על רגשות אשמה לחץ כאן

עוד על חרדה לחץ כאן

bottom of page