top of page

מאמרים

לא חייבים לעבור את זה לבד

בדידות רגשית במאה ה - 21:

 מאת: אלון חקאק

לא מזמן קראתי מאמר על "מגפת הבדידות" במאה ה 21, אשר מתאר כיצד הסמארטפון (הוואטס אפ בפרט), הפייסבוק והרשת תורמים ואף מביאים לאחוזים גבוהים של בדידות רגשית בקרב צעירים. בכתבה מצוין שכ- 40 אחוזים מצעירים בגילאי 18 – 34 באמריקה מרגישים בודדים רגשית לעומת 60 אחוזים החשים  בדידות רגשית בבריטניה. כלומר, כל צעיר/ה שני/ה חשים בדידות רגשית.

אלו מספרים גבוהים, גבוהים מאוד אפילו!

 

מעניין יותר מן הכתבה עצמה, היו התגובות שהתפרסמו על כתבה זו המעידות על אחוזים דומים של צעירים החשים בדידות רגשית בארצנו.

להאשים  - לוותר - לסלוח

מאמר שנכתב על בסיס ראיון שנערך איתי ברדיו

ההשלכות שלרגשות האשמה

וההתמודדות איתם

 "like my radio" בתוכניתה של כנרת אייזנברג

אתם מכירים את זה שאתם מתכננים לעשות איזו עבודה לאוניברסיטה, מטלה, עיסוק הקשור לעבודה או חיפוש בן או בת זוג וכו'. אך לבסוף אתם מוצאים את עצמכם, מבזבזים שעות על דברים אחרים, סתם מול המחשב ומול הטלוויזיה?

אם זה קורה לעתים רחוקות, זה טבעי – לפעמים אנו צריכים לתת למוח ולגוף שלנו מנוחה – ואנו בוהים במסכים – סלולארי, טלוויזיה, מחשב. זמני מסך נקרא לזה. 

 

אך אם קורה לעיתים קרובות שאתם מוצאים את עצמכם תקועים מול מסכים במקום לעשות את מה שרציתם לעשות באמת – אז מתחילים רגשות האשמה להיכנס לתמונה.

הבעיה ברגשות אשמה והלקאה עצמית היא, שהם מנציחים את הבעיה ובכך מביאים להימנעות מעשייה.

פחד מכישלון - ההשלכות  

 ודרכי התמודדות

מאמר שנכתב על בסיס ראיון שנערך איתי ברדיו

 "like my radio" בתוכניתה של כנרת אייזנברג

פחדים מכישלון - הם לגיטימיים  ולרוב הם עוזרים לנו להפעיל שיקול דעת משמעותי וחשיבה עמוקה על הדברים לפני שאנו עושים משהו שעלול להזיק.

 

מה זה פחד מכישלון? 

כישלון הוא סכנה מהרגשת רגשות קשים כמו כאב ואכזבה. חישבו על חיינו, כמה אנו מתאמצים ומשקיעים משאבים כדי להימנע מלחוות רגשות כאלו.

דיכאון - לפי הגישה 

האנליטית יונגיאנית

 מאת: אלון חקאק

מה שמשך אותי ליונג היתה גישתו החיובית כלפי תסמיני הדיכאון על אף כל הקשיים החבויים בתוכו. הדיכאון יכול להביא לקריאה למסע  - להתפתחות ולגדילה.

 

יונג היה אדם טלאולוגי, הוא האמין שלכל בעל חיים בטבע יש תכלית, מטרה. יונג הכיר בכך שיש לחיים כיוון. ואנו, בני האדם, "מערכות של מטרות מכוונות המבקשות לממש את עצמם".

 

יונג גם הכיר בכך ש"דברים" לא קורים לנו סתם...

בקרב בני נוער

הפרעות פסיכוסומטיות

כשהגוף מדבר -

 מאת: אלון חקאק

איילה (שם בדוי), בת 15, תלמידת כיתה י', הופנתה אליי על ידי הוריה. יש לה כאבי ראש כרוניים, וכאבי בטן חוזרים. היא ביקרה אצל מספר רופאים, וכולם לא מצאו אצל איילה שום בעיה רפואית והציעו שאלו יכולים להיות כאבים פסיכוסומטיים.

כבר בפגישתינו הראשונה, הבנו שכאבים אלו מופיעים באמצע השבוע ונעלמים באורח פלא בסופי שבוע. לעיתים, סיפרה איילה שהיא נאלצת לזייף כאבים בסופי שבוע רק בכדי שהוריה יאמינו לה שאלו כאבים אמתיים ושהיא לא מזייפת אותם, כמו שהם חשבו, בגלל שאינה רוצה ללכת לבית הספר.

עוד בפגישה , איילה שאלה אותי, (ופה הרגשתי שאני בבחינה): "אלון האם כאבים אלו אמיתיים?"

תשובתי היתה חד משמעית, כן. בשבילך הם אמיתיים...

 

האם באמת כאבו לאיילה הראש והבטן?

האם היא היתה חולה במשהו או שאלו כאבים פסיכוסומטיים?

או שזה בכלל מעין "דווקא" להורים?

אולי באמת לא בא לה ללכת לבית הספר?

המדריך לפרוד הטרי

להיפרד ולהישאר בחיים -

 מאת: אלון חקאק

פרידה  מבן זוג מפגישה אותנו עם הפחדים הכי כמוסים שלנו, הפחד להישאר לבד, הפחד שאף אחד יותר לא יאהב אותנו. פרידה מבן זוג מעצימה את חוסר הביטחון הקיים בנו ויכולה להביא לדימוי עצמי נמוך. זוהי תקופה של חוסר משמעות, איבוד עניין בדברים היומיומיים. אנו חווים כאב כל כך חזק, המזעזע את כל עולמינו והגרוע מכל, שאנו חווים זאת לבד!!! העולם מצידו ממשיך כרגיל, אינו ער למצבינו השביר. כל מה שאנו רוצים זה להתכנס מתחת לשמיכה ולא לצאת ממנה.

 

מחקרים רבים מראים שפרידה מבן זוג היא אחת ההתמודדויות הקשות ביותר, אפילו יותר ממחלה כרונית, פיטורין,  או מוות של אדם קרוב. דווקא בהתמודדות כזו, הדורשת מאיתנו חוזק, אנו מרגישים הכי חלשים.

 

אם כך, כיצד ניתן להבדיל בין תהליך פרידה נורמטיבי לפתולוגי?

מתי תהליך הפרידה הופך לדיכאון?

האם הזמן עושה את שלו? איך ניתן לעבור זאת ולחזור לשגרה?

כיצד ניתן להקל על תהליך זה? ובכלל איך ניתן אפילו להיתרם ולהתפתח בעקבות פרידה מבן זוג? (כן, זה אפשרי!!!)

bottom of page